27 července, 2024

Umělé tuky neboli margaríny

margarínKdyž jsem byla malá, tak ve stejném domě bydlela jedna hodně chudobná rodina se dvěma dětmi. Nebyli chudobní proto, že by nepracovali, tak jako je to mu dnes, ale proto, že oba rodiče hodně pili. Nezbývalo jim proto, než vybírat popelnice, aby si našli něco na sebe a občas i něco k snědku. Tyto děti většinou ven jídlo nenosily, tak jako ostatní. Když však bylo po výplatě, tak si hrdě nesly chleba s „máslem“.  Kdo nevěděl, tak si chtěl kousnout, protože jsme byli zvyklí se o svačiny dělit, ale ten „lůj“, který se vám přilepil mezi zuby, na patro a jazyk byl naprosto odporný a pamatuji si to i po padesáti letech.

Ani my jsme máslo nejedli denně, protože bylo v poměru k tehdejším platům docela drahé a byla to tedy ve většině rodin „nedělní“ snídaně, ale už tenkrát se margarín používal na smažení a pečení.
Jak šla doba, objevovaly se na trhu stále nové a nové levné výrobky s úžasnými názvy a krásnějším (plastovým) obalem a co je horší,  margarín se začal vydávat za zdravý, zatímco máslo a sádlo bylo považováno za nezdravé. Dokonce bylo období, kdy jsem se skoro až styděla říct, že já margarín „na syrovo“ nejím.
Jsem ve věku, kdy mi pomalu začínají umírat přátelé a známí a tak se ptám, proč většina z nich umřela na rakovinu, nebo na nějakou tu autoimunitní nemoc. Není to hlavně tím, co v tom dnešním přetechnizovaném světě dýcháme a jíme?
 

Co to ten margarín vlastně je?

Pojďme do školních lavic a zavzpomínejme si na chemii. Margarínu chybí jediná molekula, aby z něj byla umělá hmota. Jednoduše řečeno to jsou nenasycené tuky, které byly vyrobeny chemickou cestou.
První margarín přišel na svět už před sto lety, a byl původně vyvinut jako krmivo, po kterých by krocani rychleji přibírali na váze. Jak už to ale u většiny vynálezů bývá, tak i zde se vloudila chybička a krocani místo toho, aby vzorně tloustli, tak umírali. Co ale s ním, Ti co propagují tzv. zdravý životní styl, si margarínem nahrazují máslo, ze kterého se prý tloustne. Ale není pak lepší si ten chleba vůbec nenamazat a jíst ho suchý?
 
Pokusme se zamyslet nad tím, co svému tělu vlastně děláme tím, že margarín jíme nejen „zasyrova“, ale že jej používáme na vaření a pečení. Používáme jej nejen my, ale prakticky všechny kupované výrobky jsou  plné margarínu nebo palmového oleje.
Možná když budete jíst igelitové sáčky, ublížíte tělu méně, než když budete jíst margarín. Ty igelitové sáčky jsou sice taky problém, ale nakonec se přeci jen nějak z těla ven dostanou. Margarín se bohužel časem stane součástí celého vašeho organismu.  Transfigurované tuky tělo nedokáže správně strávit a ani dokonale vyloučit, proto se v těle hromadí, lepí se na buňky a ucpává cévy. Jak je například možné, že celulitidou dnes trpí i docela štíhlé dívky?
Pokud to shrneme, tak igelitové sáčky by asi nikdo nejedl, ale měli bychom se konečně zase řídit dle instinktů zvířat. Kdysi by se člověk nenapil vody, které by se nenapil jeho kůň. Nejezme proto nic, co nechává ostatní zvířata naprosto netečnými.

Pokus:

Zkuste dát trochu margarinu a sádla někde do stínu u popelnice a za týden se tam vraťte. Zatímco po sádle se slehne zem, tak margarínu ne nedotkne ani moucha. A když to vydržíte neuklidit, tak i po letech bude na svém místě. Dokonce nebude ani zapáchat.

Související příspěvky

Zanechte Odpověď