Přehledná lednička ušetří nejen mnoho času a nervů, ale i peněz. Když na potraviny dobře vidíte a bezpečně víte, kde co najdete, rozhodně je nenecháte zkazit. Průměrný Čech totiž vyhodí každý rok 170 kg potravin, což je něco, co lze změnit. Každé místo v lednici je díky rozdílné teplotě určeno pro jiný typ potravin, a proto je pro jejich skladování vhodné mít správný systém.
„Teplota uvnitř chladničky se na různých místech liší. I proto velmi záleží na tom, kde jsou jednotlivé potraviny uloženy. Nejchladněji bývá vespod. Směrem vzhůru teplota roste s každým patrem o jeden stupeň. Tyto teplotní rozdíly mají vliv na čerstvost potravin,“ vysvětluje výživová poradkyně Mgr. Zuzana Douchová. Jste ten typ člověka, který potraviny skládá podle toho, kde je volné místo, anebo má pro uskladňování vlastní systém? Ať tak či onak, poradíme vám, jak si udělat ve své ledničce ten správný pořádek.
Spodní část patří masu a zelenině
Boxy vespodu ledničky jsou určeny pro zeleninu, jako je například ledový salát, květák, brokolice, kapusta, mrkev, celer, petržel, řepa nebo tuřín. Zeleninu před uložením nemyjte. Spodní přihrádka nad boxy, s teplotou -2 až 4 °C, dobře poslouží pro syrové maso, drůbež a ryby, které zde vydrží maximálně 3 dny. Maso je vhodné uchovávat v celofánu nebo v dobře uzavřených nádobách.
Do středu dejte uzeniny a mléčné produkty
Střední část ledničky, kde je teplota 4 až 6 °C, se hodí pro otevřené paštiky, uvařené maso, šunku, uzeniny, máslo, margaríny, plátkové a tavené sýry, jogurty a mléko. Masné a mléčné výrobky pečlivě oddělujte. Máte-li menší lednici, určitě oceníte melánže, tedy směs rostlinného oleje a másla. V západní Evropě je tato novinka velmi populární, u nás například Rama s máslem.
Nahoru umístěte uvařené jídlo připravené ke konzumaci
Pro uskladnění hotových jídel je nejvhodnější horní část ledničky, kde je teplota 7 až 8 °C. Patří sem například omáčky, guláše, polévky, pudinky, dorty, zákusky nebo třeba chlebíčky. Nezapomeňte dávat do lednice již vychladlá jídla a spotřebujte je do dvou dnů.
Ve dveřích se daří nápojům a vejcím
Nejteplejším místem v lednici, s teplotou 10 až 11 °C, jsou její dvířka. Větší dolní část přímo vybízí k uskladňování nápojů, jako jsou mléko, džusy, minerálky, pivo nebo otevřené lahve bílého vína. Prostřední část je ideální pro vajíčka. Nezapomeňte, že správně uskladněná vejce by měla být špičkou dolů, protože na tupém konci jsou póry, kterými vejce přijímá kyslík. Horní část dvířek může být alternativním místem pro uložení másla, margarínů či již zmiňované melánže. Hodí se sem také konzervy, plechovky a otevřené marmelády.
Pokud má vaše lednice mrazák
Mrazák je ideálním místem pro potraviny, které budete potřebovat za delší dobu než 2–3 dny. Může se jednat o maso, ale i o pečivo, jako jsou rohlíky nebo chléb. V mrazáku umístěné potraviny doporučujeme dobře zabalit a popsat. Štítek by měl obsahovat nejen popis uložené potraviny, ale i datum zamrazení.
Maso vydrží v mrazáku až 10 měsíců, bylinky, mořské ryby a plody, ovoce a zelenina, houby a zmrzliny až 12 měsíců. Sladkovodní ryby a vnitřnosti skladujte v mrazu maximálně 3 měsíce, tučné uzeniny dokonce jen 1 měsíc. Pro libovější uzeniny, omáčky a pyré je doba skladování pouze 2 měsíce. Pokud si zamrazíte pečivo, nezapomeňte je spotřebovat do 6 měsíců.
5 užitečných tipů, jak pečovat o lednici:
- Nepřeplňujte lednici potravinami (plná lednice špatně chladí). Rozmisťujte je rovnoměrně, aby mezi nimi mohl proudit vzduch. Pokud jsou příliš u stěny, plýtváte energií.
- Pravidelně odstraňujte námrazu teplou vodou a octem – námraza snižuje výkonnost, ocet dezinfikuje.
- Minimálně jednou za měsíc vše vyndejte, nechte lednici vyvětrat a umístěte tam pohlcovač pachu.
- Přebalujte potraviny z originálních obalů, které obden měňte. Salám dejte na talíř a přikryjte alobalem.
- Vlažné ani horké potraviny do lednice nepatří, protože zvyšují spotřebu elektřiny a zvyšují vlhkost, která urychluje plíseň ostatních potravin.
Autor článku Eva Wolfová