Stravou můžeme své tělo léčit nebo si přitížit. 80% činnosti mozku zabírá excitační glutamát a inhibiční GABA. Excitační glutamát způsobuje naše nabuzení (akčnost) a inhibiční GABA naopak způsobuje zklidnění. Z Glukózy, kterou ve stravě přijímáme se v těle vytváří glutamát a díky velkému množství glutamátu.
Máme-li ve stravě hodně glukózy (chléb, těstoviny) s velkým množstvím cukrů, začnou nám odumírat neurony, a dochází k buněčné degeneraci, která způsobuje různé choroby jako např. Alzheimer, nebo Parkinson, které bude mít v 80-ti letech asi ½ lidí.
Beta buňky ve slinivce nevylučují jen Inzulín, ale i Amylín (škrob). Tato látka má za úkol zpomalit rychlost jakou vstupuje glukóza do krve. Jíme-li hodně glukózy, nejsme schopni Amylín zpracovat a začnou se v beta buňkách vytvářet Amyloidní plaky a dostáváme Diabetes 2. Zatímco byl Diabetes po válce velmi vzácný, tak se předpokládá, že v roce 2050 jej bude mít každý třetí člověk.
Americká společnost je jednou z nejbohatších společností na světě, ale díky špatným stravovacím návykům je vysoce pravděpodobné, že se dnešní generace lidí dožije daleko nižšího věku, než se dožili jejich rodiče a budou mít mnohem více nemocí.
Díky špatné stravě jsou Mitochondrie (naše buněčná elektrárna) oslabovány a nemohou dávat správné pokyny poškozeným buňkám – aby se dále nedělily, aby zanikly a tím zabránily neurodegenerativním nemocem nebo rakoviny. Mitochondrie vysílají chybné signály, díky tomu hynou zdravé buňka a ty nemocné přežívají.
U většiny lidí začne kolem 65 ti let vynechávat paměť, což se ale dá vhodnou stravou zvrátit. Budeme-li buňky správně stimulovat, zemřeme „zdraví“.
Prakticky každou chorobu můžeme vyléčit díky správné stravě a díky vhodných bylin.
Mitochondriím pomůže, když nebudeme používat tuky, které se štěpí na mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (světlice barvířská, slunečnicový olej, řepkový olej, kukuřičný olej, sezamový olej,) a naopak budete jíst tuky, které se štěpí na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, Ghi (přepuštěné máslo), EPA a DHA (v rybím oleji).
Důležité je i avokádo, Vitamín K2, vejce,…
Zapomeňte na tak vychvalované antioxidanty, protože nám s volnými radikály nepomáhají. Potřebujeme naopak posílit vnitřní obranyschopnost (signální dráha NRF2), která stimuluje tvorbu Glutationu, což je zázračná molekula dlouhověkosti.
Dlouhodobě se nám prezentuje jako zdravá strava celozrnné obiloviny, hodně syrové zeleniny a nízkotučné potraviny. Jde ale o naprostý omyl. V otrubách jsou například fytáty, které brání vstřebávání železa, což způsobuje chudokrevnost a zinek zhoršuje imunitu. Dále zrna obsahují lepek a v klíčku jsou lektiny, které jsou stejně nebezpečné jako lepek, protože otvírají těsné spojení v našich střevech a odpadní látky jdou přímo do těla, kde vyvolávají imunitní reakci.
Zdravé buňky získávají energii tak, že spalují glukózu za přítomnosti kyslíku. Naproti tomu rakovinné buňky získávají energii spalováním glukózy bez kyslíku, díky čemuž potřebují glukózy nesrovnatelně více a nedokáží spalovat tuky. Pokud jim glukózu nedodáme a přejdeme na ketogenní dietu neboli dietu, při které jsou hlavním zdrojem spalování tuky, tak je vyhladovíme a ony odumřou.
Bohužel to nefunguje u rakoviny, kde se už vytvořily kmenové rakovinové buňky. Tam je potřeba nasadit i byliny jako je Ašvaganda (indická bylina), Syrská routa (bylina ze střední Asie), EGCG ( epigalokatechin galát) nacházející se hlavně v zeleném čaji, Turmeřice, Kurkuma (s pepřem), Resveratol (arašídech, ve slupkách a jadérkách modré révy, černého rybízu, v borůvkách, tmavé moruše, v kakau, v kořenu křídlatky kopinaté nebo ve slupkách grapefruitu.
Pro léčbu rakoviny je prospěšná i Chaluha bublinatá anebo Mořská okurka, která likviduje rakovinné buňky výrazným způsobem.
Coleus Forskohlii (Himalájská bylina) zase pomáhá při léčbě lupenky – díky ní přestanou kožní buňky nadměrně růst.
Downův syndrom je rovněž ovlivnitelný. Jde o EGCG ( epigalokatechin galát) nacházející se hlavně v zeleném čaji. Pokud se dítěti EGCG nasadí, výrazným způsobem se zlepší už po pár měsících jeho vzdělavatelnost.
Dějiny medicíny jsou dějinami placeba a lidé kšeftují se zdravím. Chemické léky sice mohou na nemoc pomoci, ale ve většině případech způsobí škody na jiném orgánu. Chemická léčba je tedy slepá ulička, která je diktovaná farmaceutickým průmyslem.
Rostliny si za miliony let vývoje vytvořily obranné látky, které jim pomohly přežít a jejich konzumací je dostáváme do těla i my. Díky inteligentním polyfenolům, které léčí jen tam, kde se nalézá choroba, čímž se jejich účinky výrazně liší od chemických léků. I zde ale platí všeho s mírou. Arsén je sice jed, ale ve velmi malých dávkách (mez Horméze) pomáhá léčit a omlazuje. Stejné je to s jídlem. Nedostatek jídla, neboli správné hladovění prodlužuje život a pomáhá k obnově organismu.
http://www.mandala-praha.cz/
Milan Calábek