26 září, 2021

Cholesterol

Strašák jménem cholesterol je na jedné straně pro naše tělo velmi užitečný, protože se účastní celé řady pro život důležitých procesů. Na straně druhé neustále slyšíme, že nás může i zabít. Nebylo však dokázáno, že by byl jediným viníkem na vzniku srdečních chorob. Spíše se spekuluje o tom, že tuto velkou bublinu nafoukly farmaceutické společnosti, které se snažily zajistit si vysoké zisky. Na snižování cholesterolu vyrábějí statiny.

Ani lékaři se o této skutečnosti ještě stále nemohou dohodnout. Kritiků této teorie o vražedném cholesterolu z lékařských kruhů stále přibývá.

Cholesterol se vyrábí v játrech anebo si jej do těla přidáváme prostřednictvím potravy živočišného původu. Ani tady se však lékaři nedokáží shodnout a začíná převládat názor, že z potravy se jej do těla dostává poměrně málo.

 

Máme jej podceňovat?

Jako hlavní příčinu zvýšeného cholesterolu se uvádí nadměrná váha, kouření, nedostatek pohybu a dědičnost.
Pokud bychom se mu chtěli trochu podívat na zoubek, tak jsou dva druhy:

  • HDL (dobrý) odvádí cholesterol do jater, kde se rozkládá a vyplavuje z těla.
  • LDL (špatný)  transportuje cholesterol do buněk.

Jak poznat vysokou hladinu cholesterolu

Vysokou hladinu na sobě nijak nepocítíme. Pod kůží, na loktech, kolenech nebo kolem očí se ale mohou tvořit nažloutlé uzlíky.

Lékaři se usnesli, že hodnoty cholesterolu mají být tyto:

Celkový cholesterol by měl být menší než  5,5 mmol/l, (kdysi to bylo 6) z toho pak

  • LDL – menší než 3 mmol/l
  • HDL –  větší než 1 mmol/l a mělo by ho být nejméně 20% z celkového čísla

 

Jenže co je to opravdu vysoký cholesterol? Některé studie ukázaly, že lidé s nízkým cholesterolem se dožívají nižšího věku.

Jeho zvýšení  může mít na svědomí i štítná žláza, která produkuje hormon, jenž reguluje metabolismus. Je-li činnost štítné žlázy snížena (hypotyreóza), metabolismus se zpomaluje a může dojít ke zvýšení cholesterolu, protože jej tělo přestane vylučovat. Ten se následně začne usazovat v tepnách (ateroskleróza), srdce nepumpuje už tak efektivně a to je spojeno se zvýšeným výskytem kardiovaskulárních chorob.

 

Alternativní medicína

Hlíva ústřičná snižuje cholesterol, hladinu cukru v krvi a krevní tlak, zlepšuje celý cévní systém.

Ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, vlákniny, vitamínů a minerálů a pomáhají snižovat cholesterol. Doporučují se však konzumovat v omezeném množství, protože mají vyšší kalorickou hodnotu.

Při vysokém cholesterolu se doporučuje jíst rajčata.

Česnek snižuje hladinu LDL a HDL cholesterol se v některých případech naopak zvyšuje.

Ibišek súdánský se také používá pro zlepšení chorobných stavů, protože mírně snižuje cholesterol.

 

Související příspěvky

Zanechte Odpověď