28 září, 2023

Cereálie a jejich druhy

Jsou trendem dnešní doby, protože jsme si zvykli na rychle připravenou snídani, která je chutná a sytá. Jsou však i plné energie díky sacharidům a obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Výrobci nám zkomplikovali výběr tím, že vyrobili velké množství variant těchto produktů. Asi byste strávili hezkou řádku měsíců tím, kdybyste nakupovali a testovali různé produkty abyste našli ty, které vám budou nejvíce chutnat.
Nejčastěji jíme cereálie s mléčnými výrobky, čili s mlékem anebo jogurtem. Mléko obsahuje Lysin, což je aminokyselina, kterou tělo potřebuje, ale neumí si ji vyrobit. Obiloviny jej mají málo a tímto způsobem si svou biologickou hodnotu vzájemně doplňuji. Mimo jiné jsou velmi důležité i pro vegetariány. Obiloviny poskytují vitamíny B (B1, B2, B6, B12, kyselina listová a kyselina pantotenová), vitamin C, E, stejně jako vápník, železo, a vlákninu.
 
Pojďme se podívat do historie cereálií. Jak už to bývá u většiny vynálezů, tak i obilné vločky byly vyrobeny zcela náhodně. V roce 1894, Dr. John Harvey Kellogg (propagoval vegetariánství) vařil obilí pro své klienty v sanatoriu v Michiganu. Nicméně se mu obilí rozvařilo a omezené finanční zdroje mu nedovolovaly plýtvat jídlem a vyhodit jej proto se rozhodli i toto jídlo dále zpracovat. Po vysušení se ukázalo, že je to velmi chutné a následné experimenty byly zaměřeny i na jiné druhy obilovin.
Cereálie mají kolem 300 – 500 kcal/100 g, přičemž křupavé se pohybuji v těch vyšších hodnotách. Také některé přísady, které se do cereálií dodávají jako je ovoce nebo škrob může výši kalorií významně ovlivnit. Je lepší zvolit si výrobky z celozrnných obilnin, čímž si zajistíte vyšší nutriční hodnotu a můžete tím předejít rakovině, obezitě, cukrovce i nemocem srdce.
 
Jak se v nabídce orientovat?
Ječmenné vločky – obsahují 9g/100g bílkovin a 7g/100g vlákniny, což přímo souvisí s pozitivním vlivem na prevenci zácpy, nadýmání a zažívacích potíží. Snižují riziko srdečního infarktu a hladinu cholesterolu. Glukany mají antivirový účinek, a tím zlepšují imunitní systém. Vločky z ječmene obsahují vitamíny B, železo, hořčík, vápník, zinek, draslík, fosfor, měď a chrom. Mohou stimulovat produkci inzulínu v krvi, a tím regulovat hladinu glukózy. Obsahují antioxidanty včetně tokotrienolů (v tucích rozpustné vitamíny), quercetin (přírodní antihistaminikum) selen a fenolové kyseliny pomáhají předcházet rakovině.
 

Corn flakes – jsou vyrobeny z kukuřice. Mohou se jíst s mléčnými výrobky, ale můžete je použít ve formě mouky. Jsou lehce stravitelné, a proto jsou vhodné i pro děti. Další výhodou je to, že je mohou jíst i nemocní s celiakií, protože neobsahuje lepek.

Pomáhají při vysokém krevním tlaku, jsou bohaté na vlákninu (téměř 7g/100 g), stejně jako hořčík, železo, draslík a selen.
Bohužel však obsahují i sodík, takže nejsou vhodné při onemocnění ledvin, vysokém krevním tlaku nebo srdeční selhání.
 
Ovesné vločky – je to výrobek s vysokým obsahem vlákniny a tím stabilizuje hladinu krevního cukru a může zabránit diabetu. Obsahuje železo, hořčík, zinek, draslík, fosfor, vápník, vitamíny B1, B6, E, kyselinu listovou a stopové prvky, selen, měď, mangan a mastné kyseliny.
Obsah výše uvedených živin může mít zásadní význam pro prevenci srdečních chorob a vysokého krevního tlakuNormalizují hladinu cholesterolu, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázyzlepšuje trávení a pomáhá čistit tělo od toxinů. Bylo také prokázáno, že působí i antidepresivně a jsou vhodné jako podpůrná léčba při závislosti na nikotinu. Blahodárně působí na nervovou soustavu, uklidňuje při přepracování a stresech protože působí jako sedativum a současně posiluje organismus při únavě, vyčerpání a po nemocech.
Vysoké dávky ale mohou u citlivých osob vyvolat nadýmání, chronické střevní problémy a bolesti břicha, dokonce až nesnášenlivost. Stane se to zejména tehdy, když zapomenete, že pozitivní účinky vlákniny se projevují současně s dostatečným pitným režimem.
 
Pohankové vločky – od jiných obilných vloček se liší hlavně složením aminokyselin. Obsahují lysin a leucin, a tak mají lepší vyvážené složení aminokyselin. Tyto aminokyseliny mají velmi dobrý vliv na mozek. Obsahují i mnoho minerálů nezbytných pro tělo jako je hořčík, železo, vápník, síra, kobalt, nikl, měď, zinek, bór, jód a vitamíny E a B1 a B2.
Navíc je mohou konzumovat i ti, kteří mají bezlepkovou dietu.
 
Žitné vločky – obsahují celou řadu minerálních látek (železo, hořčík, draslík, vápník, a sodík, mangan, kobalt, měď, zinek, chrom, fosfor, jod, fluor, bór) a vitaminy E, B (B1, B2, B6, PP, inositol, pantotenovou kyselinu a kyselinu listovou). Jsou vhodné pro regulaci metabolismu. Díky lignanu jsou vhodné i jako prevence onemocnění kardiovaskulárního systému, stejně jako rakoviny prsu, prostaty, tlustého střeva a žlučových kamenů.
 
Vločky z prosa – rovněž neobsahují lepek a stejně jako všechny obiloviny jsou dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování nervového systému. Rovněž obsahují křemík posilující pleť, vlasy a nehty. Jsou významným zdrojem vitaminu E, vápníku, železa, draslíku, fosforu, zinku a manganu.
 
Otruby – Produkt se získává pomletím celých zrn obilí (pšenice, oves a žito) a obsahuje hlavně vnější vrstvu, která je nejvíce živin. Současně obsahuje velké množství nerozpustné vlákniny, která zlepšuje funkci střev a zrychluje metabolismus. Mohou zabránit vzniku rakoviny tlustého střeva nebo žaludku. Vyznačují se vysokým obsahem vitaminů A, E a fosfor, vápník, draslík, zinek, hořčík a. Jsou vhodné jako potravinový doplněk do jogurtů, sýrů, chleba, müsli, cereálních tyčinek nebo sušenek.
 
Pšeničné otruby – obsahují velké množství fosforu, draslíku, hořčíku, železo, zinek a mangan. Umí absorbovat toxické látky z těla tím, že zvyšují vylučování. Snižují pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu a mohou mít také anti-parazitní účinky.
U citlivých jedinců se objevit nežádoucí účinky, jako např. alergie, hyperaktivitu tlustého střeva nebo zhoršení příznaků revmatismu. Nejdůležitější je umírněnost.
 
Ovesné otruby – mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Regulují metabolismus a jsou užitečné při dietě.
 
Křupavé müsli – je to směs různých obilnin a tuku, kterou si můžeme udělat sami doma. Jednoduše smíchejte své oblíbené cereálie, sekané ořechy a sušené ovoce, med a opečte na pánvi anebo v troubě. Poskytuje velké množství vlákniny a stimuluje peristaltiku. Mohou být použity na dorty, zákusky a sladkosti, nebo tradičně jeden s mlékem nebo jogurtem.
 
Müsli – jedná se o výrobek podobný křupavým müsli, včetně použité směsí obilovin, ale neobsahuje žádný tuk a nejsou tepelně upravované, proto mají mnohem nižší kalorickou hodnotu. Jedí se nejčastěji s mlékem nebo jogurtem, ale také to mohou být použity jako základ na pečení domácího cukroví.

Související příspěvky

Zanechte Odpověď