„Aspartam je jed“ říká Dr Stanley Monteith. Zemřel roku 2014 – v 95 letech a tak se už nikdy nedozví, že je to mnohým fuk.
Aspartam – E951 (APM) se poprvé vyrobil v roce 1965. Skládá se z aminokyseliny FENYLALANIN a KYSELINY ASPARTAMOVÉ. Přidává se do různých potravin a nápojů jako umělé sladidlo. Zajímavé je, že se vyskytuje i v některých potravinách pro kojence. Fenylalanin je přirozenou součástí čokolády nebo ořechů. U citlivých osob může vyvolávat bolesti hlavy a je nebezpečný pro jedince trpící tzv. fenylketonurií.
Aspartam se může za vyšších teplot rozkládat na své základní aminokyseliny, proto není vhodný na vaření ani pečení. Protože je stabilní jen kolem pH4, míchá se v nápojích se stabilnějším sacharinem. A proto, že se rozkládá na formaldehyd a metylalkohol, způsobuje fyzické a psychické potíže.