08 prosince, 2023

Aspartam je jed

„Aspartam je jed“ říká Dr Stanley Monteith. Zemřel roku 2014 – v 95 letech a tak se už nikdy nedozví, že je to mnohým fuk.

Aspartam – E951 (APM) se poprvé vyrobil v roce 1965. Skládá se z aminokyseliny FENYLALANIN a KYSELINY ASPARTAMOVÉ. Přidává se do různých potravin a nápojů jako umělé sladidlo. Zajímavé je, že se vyskytuje i v některých potravinách pro kojence.  Fenylalanin je přirozenou součástí čokolády nebo ořechů. U citlivých osob může vyvolávat bolesti hlavy a je nebezpečný pro jedince trpící tzv. fenylketonurií.

Aspartam se může za vyšších teplot rozkládat na své základní aminokyseliny, proto není vhodný na vaření ani pečení.  Protože je stabilní  jen kolem pH4, míchá se v nápojích se stabilnějším sacharinem. A proto, že se rozkládá na formaldehyd a metylalkohol, způsobuje fyzické a psychické potíže.

Příznaky předávkování

FDA (Americký úřad pro potraviny a léky) aspartam jako sladidlo, ale upozornil i na více než 90 chorobných příznaků při časté konzumaci. Patří sem křeče, deprese, podrážděnost, úzkost, nespavost, zvyšování hmotnosti, vyrážky, bolest hlavy či žaludku, únava, slabost, závrať, bušení srdce, halucinace, slepota, hučení v uších, ztráta paměti, sluchu, chuti,…
Někteří lékaři spojují aspartam s  nádory mozku, s tumory lymfatické tkáně, roztroušenou sklerózou, epilepsií, chronickými bolestmi, Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, cukrovkou, …
V italské studii z roku 2005 (European Ramazzini Foundation, ERF), byl aspartam označen jako karcinogenní látka při denní dávce 20 mg/kg tělesné hmotnosti. V Evropě je však akceptován denní příjem aspartamu 40 mg/kg.

Související příspěvky

Zanechte Odpověď