17 října, 2021

.Pořádek v ledničce šetří peníze

Přehledná lednička ušetří nejen mnoho času a nervů, ale i peněz. Když na potraviny dobře vidíte a bezpečně víte, kde co najdete, rozhodně je nenecháte zkazit. Průměrný Čech totiž vyhodí každý rok 170 kg potravin, což se dá změnit. Každé místo lednice je díky rozdílné teplotě určeno pro odlišný typ potravin, a proto je pro jejich skladování vhodné mít správný systém.
„Teplota uvnitř chladničky se na různých místech liší. I proto velmi záleží, kde jsou jednotlivé potraviny uloženy. Nejchladněji bývá vespodu. Směrem vzhůru teplota roste s každým patrem o jeden stupeň.

Tyto teplotní rozdíly mají vliv na čerstvost potravin,“ vysvětluje výživová poradkyně Mgr. Zuzana Douchová. Jste ten typ člověka, který potraviny skládá podle toho, kde je volné místo, anebo má pro uskladňování vlastní pořádek? Ať tak či tak, poradíme vám, jak si udělat ve své ledničce ten správný systém.
 

Spodní část patří masu a zelenině

Boxy vespodu ledničky jsou určeny pro zeleninu, jako je například ledový salát, květák, brokolice, kapusta, mrkev, celer, petržel, řepa nebo tuřín. Zeleninu před uložením nemyjte. Spodní přihrádka nad boxy se svými -2 – 4 °C dobře poslouží syrovému masu, drůbeži a rybám, které zde vydrží maximálně 3 dny. Maso je vhodné uchovávat v celofánu anebo v dobře uzavřených nádobách.
 

Do středu dejte uzeniny a mléčné produkty

Střední část ledničky má 4 – 6 °C. Hodí se proto pro otevřené paštiky, uvařené maso, šunku, uzeniny, máslo, margaríny, plátkové a tavené sýry, jogurty a mléko. Masné a mléčné výrobky pečlivě oddělujte. Máte-li menší lednici, určitě oceníte melánže, tedy směs rostlinného oleje a másla.  V Západní Evropě je tato novinka velmi populární, u nás je to například Rama s máslem.
 

Nahoru umístěte uvařené jídlo připravené ke konzumaci

Pro uskladnění hotových jídel je nejvhodnější horní část ledničky, ve které je 7 – 8 °C. Patří sem například omáčky, guláše, polévky, pudingy, dorty, zákusky anebo například chlebíčky. Nezapomeňte dávat do lednice již vychladlá jídla. A spotřebujte je do dvou dnů.
 

Ve dveřích se daří nápojům a vejcím

Nejteplejším místem lednice s 10 – 11 °C jsou její dvířka. Větší dolní část přímo vybízí k uskladňování nápojů jako mléko, džusy, minerálky, pivo anebo otevřené lahve bílého vína. Prostřední část je jako dělaná na vajíčka. A nezapomeňte – správně uskladněná vejce jsou špičkou dolů, protože na tupém konci se nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík. Horní část dvířek může být alternativním místem pro uložení másla, margarínů či již zmiňované melánže. Hodí se sem ale i konzervy, plechovky a otevřené marmelády.
 

Pokud má vaše lednice mrazák

Mrazák je ideálním místem pro potraviny, které budete potřebovat za dobu delší než 2 – 3 dny. Může se jednat kupříkladu o maso ale i o rohlíky nebo třeba chléb. V mrazáku umístěné věci doporučujeme dobře zabalit a popsat. Štítek by měl obsahovat nejen popis uložené potraviny, ale i datum zamrazení.
Maso vydrží v mrazáku až 10 měsíců, bylinky, mořské ryby a plody, ovoce a zelenina, houby a zmrzliny až 12 měsíců. Sladkovodní ryby a vnitřnosti nechte uložené v mrazu maximálně 3 měsíce, tučné uzeniny dokonce jen 1 měsíc. Pro libovější uzeniny, omáčky a pyré je doba skladování pouze 2 měsíce. Pokud si zamrazíte pečivo, nezapomeňte je do 6 měsíců spotřebovat.
 
5 užitečných tipů, jak pečovat o lednici:

  • Nepřeplňujte lednici potravinami (plná lednice špatně chladí), rozmisťujte je rovnoměrně, když mezi nimi neproudí vzduch, kazí se, když jsou moc u stěny , plýtváte energií.
  • Pravidelně odstraňujte led na námrazu teplou vodou a octem- námraza snižuje výkonnost, ocet dezinfikuje.
  • Minimálně jednou za měsíc vše vyndejte, nechejte ji vyvětrat, umístěte tam pohlcovač pachu.
  • Přebalujte potraviny z originálních obalů, které obden měníte. Salám dejte na talíř a přikryjte alobalem.
  • Vlažné ani horké potraviny do lednice nepatří, zvyšují spotřebu elektřiny a zvyšují vlhkost, která urychluje plíseň ostatních potravin.

 

 Autor článku Eva Wolfová

Související příspěvky

Zanechte Odpověď