17 října, 2021

Zázvor lékařský (Zingiber officinale)

Pochází z oblasti Číny a Indie a v naši kuchyni se využívá již mnoho let.

Má výraznou vůni a velmi výraznou, pikantní chuť. V kuchyni se používá do sladkých i slaných pokrmů.

 

Pěstování zázvoru

  • Kupte si oddenky zázvoru.
  • Ponořte jej na 1 den do vody.
  • Vyberte si „tučné“ části oddenku a odřízněte jej od celku.
  • Řeznou ránu nechejte zaschnout.
  • Vložde oddenky do zeminy řeznou ranou dolů.
  • Za pár týdnů se objeví výhonky.
  • Potřebuje dostatek vlhkosti a slunné místo někde na okně.
  • Když už je jasné, že bude venku teplo (červen), vysaďte jej do záhonu. Zvykejte jej ale předtím na přímé slunce velmi pomalu, jinak by se vám lístky mohly spálit.
  • Koncem září zázvorové listy začnou zvolna zasychat, což je čas abyste jej vyndali ze země
  • Přebytky spotřebujte a nezapomeňte myslet na další sadbu a nějaké oddenky si nechejte.

 

Léčivé účinky

Zázvor má skvělý účinek na střevní mikroflóru, čímž zmírňuje bolesti břicha.

Jak nám ještě zázvor pomáhá: snižuje migrény, zmírňuje menstruační bolesti, zrychluje metabolismus, a tedy i hubnutí, bojuje proti zánětům v těle, snižuje závrati a nevolnosti, bojuje proti rakovině, hlavně tlustého střeva.

Související příspěvky

Zanechte Odpověď