17 října, 2021

Žaludeční vředy

Žaludeční vřed je onemocnění, při které je stěna žaludku poškozena působením kyseliny chlorovodíkové, která je součástí žaludeční šťávy. Děje se to proto, že je výstelka žaludku velmi tenká a poškození může mít velikost i několika centimetrů. Bolesti spojené se žaludečním vředem mohou být pociťovány za hrudní kostí, nebo v oblasti nadbřišku.

Vřed se bolestivě připomene vždy při jakémkoli příjmu potravy. Oproti dvanáctníku, kdy je bolest pociťována nalačno a mizí po příjmu nějaké potraviny, tak u vředů jsou bolesti až po jídle.

Prasklý žaludeční vřed je pak provázen velkými bolestmi břicha, případně zvracením krve. Když už byly vředy u někoho zjištěny, jsou potraviny, které by mu mohly život usnadnit.

 

Dr. Joe Wallacha MVDr., MUDr. (v roce 1991 navržen  na Nobelovu cenu):

Žaludeční vředy jsou způsobeny stresem. Přitom každý veteriná ví, že vředy (alespoň u vepřů) způsobuje bakterie „HelicoBacter Pylori“. Léčba je  velmi jednoduchá a spočívá v podávání minerálu vizmutu spolu s antibiotikem tetracyklin. Přitom Národní  institut Zdraví ve své zprávě z roku 1994 uvádí:
„Žaludeční vředy  jsou způsobeny baterií HelicoBacter Pylori a mohou být vyléčeny podáváním tetracyklinu a vizmutu“.


 

Strava na žaludeční vředy (zejména ráno před jídlem):

Zelenina

Květák – 2x denně. Obsahuje sulforafan, který pomáhá v boji s bakteriemi H. pylori, které je u zrodu vředů žaludku. Už po sedmi dnech se sníží tato bakteriebakterie o 78 %. Mimoto je květák zdrojem vitamínu C a vlákniny.

Zelí – V zelí je přítomný S-methylmetionin, známý i jako vitamín U, a pomáhá léčit vředy. Vředy vznikají díky nerovnováze pH žaludku a vitamin U, pomáhá při alkalizaci těla. Zelí obsahuje i aminokyselinu glutamin, která je při léčbě vředů rovněž prospěšná. Přítomnost glutaminu pomáhá při hojení otevřených pórů tak, že posiluje slizniční výstelku.

Ředkvička – denně. Nejenže obsahuje vlákninu, která pomáhá při trávení, ale absorbuje i zinek a další minerály. Odstraňuje příčiny zánětu žaludeční sliznice a potíží s trávením.

Papriky – Sladké papriky, zejména čerstvé, jsou rovněž prospěšné při potlačování peptických vředů, každý den je v surové formě se salátem.

Mrkev – Díky vitamínu A pomáhá při posilování výstelky žaludku a tím i zlepšení stavu při potížích s žaludečními vředy, žaludečními záněty nebo špatnému trávení.

Brokolice – Výzkum naznačuje, že brokolice obsahuje sulforafan, která také pomáhá eliminovat bakterie, které způsobují žaludeční vředy.

Česnek – Obsahuje speciální antimikrobiální prvky, které pomáhají při léčbě žaludečních vředů. Pravidelná konzumace česneku je schopna zastavit množení bakterie H. pylori.

Ovoce

Jablka – Je dobré jíst jablka každý den, aby se snížila šance, že se žaludeční vřed vytvoří. Jablka obsahují flavonoidy, které zpomalují vývoj bakterie H. pylori.

Borůvky – Jsou bohatým zdrojem antioxidantů a živin, které pomáhají zlepšovat imunitní systém a urychlují zotavení organismu při vředovém onemocnění.

Maliny a ostružiny – Obsahují velké množství fenolové sloučeniny, a proto se považují za bohatý zdroj vlákniny. Pomáhají při trávícím procesu a regulují zánět žaludku. Při aktivním zánětu žaludku, či vředech byste si měli dát pozor na čerstvé plody ostružin. Pomáhá však vývar z listů (lépe z planě rostoucích ostružin).

Jahody – Podle nového výzkumu je patrné, že jahody mohou v žaludku fungovat jako ochranný štít proti vředům, protože obsahují velké množství antioxidantů. Mimoto pomáhají při posilování výstelky žaludku.

Ostatní pochutiny

Jogurt – Je to jedna z nejzdravějších potravin, protože obsahuje probiotika, Lactobacillus a Acidophilus, které pomáhají při léčbě žaludečních vředů. V zažívacím systému vytváří rovnováhu mezi špatnými a dobrými střevními bakteriemi.
Probiotika obsahují i ​​potraviny jako tempeh, miso a sója

Olivový olej – Studie ukazují, že i olivový olej má při léčbě žaludečních vředů velký potenciál. Obsahuje fenoly, které působí jako antibakteriální látka, a zabraňuje dalšímu šíření bakterie H. pylori a ovlivňuje sliznici žaludku.

Med – Je prospěšný nejen pro zdravou pokožku a při hojení ran, ale je velmi účinný i při hojení poškozené sliznice žaludku. Med omezuje bakteriální růst a léčí žaludeční vředy.

Zelený čaj bez kofeinu – Obsahuje ECGC, vysokou hladinu katechinu, který také pomáhá v léčbě žaludečních vředů. Jeho protizánětlivé a antioxidační vlastnosti působí přímo na vřed.

Lékořice – Jde o starodávný lék, který má potenciál bojovat proti žaludečním vředům a gastritidě. Má protizánětlivé účinky.

Máta peprná – Pomáhá ulevit u všech druhů žaludečních potíží, uvolňuje křeče, snižuje žaludeční nevolnost, zastavuje zvracení a pálení žáhy, zlepšuje chuť k jídlu,

Potraviny bohaté na antioxidanty jsou prospěšné při léčbě žaludečních vředů. Posilují imunitní systém a zabraňují šíření infekce.

 

Atd. např. špenát, mandle, třešně atd.

Zdroj https://www.boldsky.com/

Další příspěvky v této kategorii

Související příspěvky

Zanechte Odpověď