Moudrost dnešního dne:

Směje se jizvám, kdo nikdy rány nepocítil.

...

Právě přítomno: 282 hostů a žádný člen

Jaký vliv má barva vajec na zabarvení žloutků?

.

Vejce jsou jedním z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin. Bílek neobsahuje žádný tuk ani cholesterol a většina tuku v žloutku je zdraví prospěšná. V jednom vajíčku je asi 5 g tuků z čehož je zhruba 2 gramy nasycených tuků. V žloutku je rovněž velké množství vitaminů skupiny B a minerálů. S objevem cholesterolu se začalo o vejcích hovořit jako o nepříteli číslo jedna. Tehdejší výzkumy totiž ukázaly, že ve vejcích je cholesterolu nejvíc. 

Výborná káva není jen záležitostí kaváren!

.

Káva jako pochutina se s největší pravděpodobností začala používat Etiopii a účelově byla pěstována posléze v Jemenu. Nejdříve se plody pouze se žvýkaly. Zmínky o kávě však nalezneme ale i u Homéra - Odyssea. Kávu připravila dcera nejvyššího boha Dia statečnému bojovníkovi k povzbuzení jeho morálky a statečnosti. I v biblických příbězích nalezneme zmínku o tmavém nápoji, který navozuje lepší náladu a povzbuzení pro konání hrdinských skutků během boje.

16 největších dietních mýtů a lží

.

Mezi lidmi je mnoho mýtů o zásadách správného stravování. Třeba, že cukr je nezdravý. Ano, v dortech je spousta cukru. Ale to třeba v ovoci také! Existuje spousta mýtů a rad, ale jak se v nich vyznat? Německý dietolog Detlef Pape (54) sestavil v souvislosti s dietami a hubnutím seznam 16 největších vžitých omylů a lží… 

Posuďte sami, vypadá to celkem logicky, že?

Hemoroidy – delikátní problém

.

Dokud sami nepocítíme nepříjemné projevy hemoroidů, většinou se tímto problémem nezabýváme. Přitom nepříjemné obtíže v oblasti konečníku známé jako hemoroidy potkají v životě téměř každého. Proto je dobré vědět o tomto nepříjemném problému více. Hemoroidy jsou naší daní za pohodlný život. Díky moderním společenským výdobytkům a faktu, že většinu času prosedíme, staly se hemoroidy vskutku celospolečenskou záležitostí, která postihuje až 70% lidí.

Co je příčinou obezity?

.

Zdálo by se, že odpověď je úplně jednoduchá - jíme příliš mnoho jídla. Je to však jinak, mnoho jídla není jedinou příčinou, je zde je totiž mnoho dalších faktorů, které mohou mít dopad na naši váhu. Většinou však není viníkem množství, ale kvalita a způsob naší stravy. V poslední době dokonce vznikají vědecké práce o tom, že obezita je důsledkem virové infekce, nebo je na vině "gen obezity".

.Proč pít nebo nepít kávu.

.

Nejvíce kávy se vypije ve Skandinávii a v Itálii, ale nejlepší káva se vaří tradičně v Etiopii, kde vedou kolem vaření kávy celý domácí rituál. U nás kávu pije ve větším nebo menším měřítku velké procento lidí. Je nemálo i těch, kteří ji prostě vypijí jen na návštěvě. Praví milovníci kávy si ji naopak dají několikrát denně. Někdo pije turka, někdo preso, jiný kapučíno, které třeba Italové pijí zásadně jen ráno. Lidé se nebojí při pití kávy i experimentovat a pijí ji se solí, máslem či jinými přísadami. K pití kávy však potřebujeme hlavně dobrou pohodu. Proto mnohým chutná káva nejvíce na dovolené.

Kontraverzní pangas - sumeček žraločí

.

Ryba, která se k nám dostala v nedávné době. Ryba, která se z počátku doporučovala hlavně pro děti, protože nemá žádné kosti, je skvělé a jemné chuti, bez zápachu rybiny...? Ryba, která měla zaplavit a uspokojit náš rybí trh, za skvělou cenu. Dnes je to ryba zatracovaná a nazývaná jednou z nejjedovatějších ryb na trhu. Tak jak to s tou rybou vlastně je? Začaly se k nám dovážet zmražené většinou z Thajska a získala si bleskově velkou popularitu.

TOPlist