Moudrost dnešního dne:

Zmůžeš největšího nepřítele, ovládneš-li vlastní hněv.

...

Právě přítomno: 341 hostů a žádný člen

Jaký vliv má barva vajec na zabarvení žloutků?

.

Vejce jsou jedním z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin. Bílek neobsahuje žádný tuk ani cholesterol a většina tuku v žloutku je zdraví prospěšná. V jednom vajíčku je asi 5 g tuků z čehož je zhruba 2 gramy nasycených tuků. V žloutku je rovněž velké množství vitaminů skupiny B a minerálů. S objevem cholesterolu se začalo o vejcích hovořit jako o nepříteli číslo jedna. Tehdejší výzkumy totiž ukázaly, že ve vejcích je cholesterolu nejvíc. 

To se ovšem ještě netušilo, že všechny cholesteroly nejsou stejné a nemají jen negativní účinky. V posledních letech se karta trochu obrátila a větší pozornost je potřeba zamířit na eliminaci živočišných tuků, které jsou zejména v rychlém občerstvení. 

Co se týká koronárních srdečních chorob, nebyla objevena žádná spojitost mezi konzumací vajec a těmito chorobami, zvýšené riziko bylo zjištěno pouze u diabetiků. Není ale potřeba moc jásat. Týdenní akceptovatelné množství vaječných žloutků u zdravých jedinců je maximálně 4-6. Lidé se zvýšenou hladinou cholesterolu by však neměli jíst víc než 1 žloutek týdně.

 

V čem se tedy jednotlivá vejce odlišují?

Slepičí vejce se liší velikostí a barvou skořápky, která může být bílá, smetanová, hnědá, s nádechem do zelena, růžova nebo do červena. Barva skořápky stejné slepice ale nemusí být vždy stejná, během snáškového cyklu se může měnit. Snáší-li například slepice na počátku velmi tmavě hnědá vejce a nese dobře, pak postupně během snášky pigment slábne a na jejím konci má skořápka již pouze středně hnědou barvu. Barva a velikost je však jen odrazem plemene slepice a nejsou žádné rozdíly ani v kvalitě ani nutričních hodnotách. Přesto existují určité národní preference mezi bílými a hnědými vejci. Většina Američanů, například, upřednostňuje bílou barvu, zatímco Angličané mají raději barvu hnědou.

 

A co tedy barva žloutku?

I tady se doba změnila. Mnozí zajásají nad krvavě zbarveným žloutkem: "To musí být určitě od domácí slepičky". Musíme vás ale zklamat. Dnes provozovatel drůbežárny nahlásí výrobci krmiv číslo požadovaného odstínu žloutku ze spektra barev. Tento mu podle toho namíchá krmivo, které mu zaručí požadovanou barvu žloutku, i kdyby slípka nechtěla. Příroda?

 

Sdílet
TOPlist