Moudrost dnešního dne:

Není pravda, že máme příliš málo času, ale že ho příliš mnoho promarníme.

...

Právě přítomno: 428 hostů a žádný člen

Cukr - bílé zlato i bílý jed současně

.

cukrCukr je jednou z nejvýznamnějších komodit a proto se v této oblasti angažují ty nejvýznamnější korporace světa. A protože jde o bílé zlato, musí přece cukrovarnický průmysl vydělávat. K čemu by bylo obrovské množství cukru, který se dnes vyrobí, kdyby ho nikdo nekonzumoval. Je tedy potřeba, aby se dostal do všeho co konzumujeme. A pokud možno v co největším množství, abychom na něm byli dostatečně závislí.

Proto jsou výrobky každým rokem o něco sladší a balení větší, a to ještě s významným označením 20% ZDARMA.

Tím pádem se naše chuťové buňky dožadují stále vyšších dávek cukru, jen abychom uspokojili cukrového ďábla v našich hlavách. Víte však, že se o nedostatečný přísun nemusí bát, protože se dnes cukr přidává skoro do všech průmyslově zpracovaných potravin. Dokonce i tam, kde byste ho nečekali. Výrobci dobře vědí co nám chutná, proto sladí, sladí a sladí.

 

čokoládaNěco o výrobě cukru

V historii se ke slazení používala sladká šťáva z různých rostlin. Sacharózu obsahují rostliny jako zálohu energie. Nejvíce ji má řepa cukrová a cukrová třtina, ale cukr obsahují i datle, hroznové víno, čirok, atd. Sladká šťáva se nechávala zkrystalizovat v nádobách do tvaru cukerných homolí. Taková výroba cukru je poměrně složitá a neefektivní, proto šlo o luxusní zboží, které bylo velké části obyvatel nedosažitelné. Ti používali ke slazení med.

Zlom nastal až v 19. století, kdy vznikl v Dolním Slezsku (Polsko) první cukrovar na výrobu cukru z řepy. V té době začala výroba cukru výrazně stoupat a s ním i jeho spotřeba.

V Rakousko-Uhersku se výrazná většina cukru vyráběla v Čechách, není tedy divu, že vynález kostkového cukru patří rovněž do Čech.

Ve 20. století jsme se stali cukrovarnickou velmocí. Zatímco jsme měli v roce 1920 plných 149 cukrovarů s výrobou asi 770 000 tun cukru, tak dnes jich máme jen sedm s výrobou kolem 560 000 tun cukru.

Jak je vidět, produktivita výroby stoupla. Na jedné straně klobouk dolů před mozky, které to dokázaly, ale je sporné, zda to je výhra, protože díky tomu se stal cukr mnohem dostupnější. Pokud bychom byli schopni spočítat všechen cukr, který za rok sníme v různých potravinách, tak by jeho spotřeba šla do desítek kilogramů na jedinou osobu.

 

Cukr jako bílý jed

Zatímco se nás zákonodárci snaží „zachránit“ před marihuanou, která pomáhá proti bolestem a bylo prokázáno mnoho dalších pozitivních vlivů, tak cukr je nechává naprosto klidnými, přestože je díky němu neskutečně zatěžováno naše zdravotnictví.

 

Zvýšená spotřeba sacharidů vyvolává spoustu potíží:

  • nedostatek vápníku - zubní kazy, řídnutí kostí
  • poruchy zažívání – kvasinková infekce
  • vysoká hladina cukru v krvi - deprese
  • nebezpečí vzniku cukrovky
  • nadváha - bolesti kloubů, onemocnění oběhového systému atd.
  • rakovinné buňky mají rády cukr

 

cukrovinkyProč nikdo proti cukru nebojuje?

V první řadě jde o zisk, protože výroba cukru je dnes výrazně levnější než dříve. A v druhé řadě jde zase o zisk protože na našich nemocech vydělávají farmaceutické společnosti.

Na světě je 346 milionů diabetiků a inzulín je pro farmaceutický průmysl zlatým dolem. Odhaduje se, že v roce 2030 bude na světě asi 552 milionů diabetiků. Lepší zdroj příjmů si nikdo nedovede představit.

 

Můžeme se bránit sami?

Cukr je důležitý, protože glukóza, která vzniká rozkladem cukru je zdrojem energie pro mozkové buňky. Jde ale o tzv. „rychlý cukr“ a to co tělo ihned nespotřebuje si uloží ve formě tuku. Bezesporu ho ale spotřebováváme nesrovnatelně více, než potřebujeme. Chcete-li s tím alespoň něco udělat, přestaňte ze začátku kupovat cukrovinky, nepijte limonády a pak své nákupy omezte o polotovary, které jsou také plné cukru. A až se vám jednoho probudíte a nebudete mít chuť se přejíst něčím sladkým, tak jste vyhráli.

 

 

 

Sdílet
TOPlist
SEO Rozcestník