Moudrost dnešního dne:

Je možné milovat a přitom nebýt šťastný; je možné být šťastný a nemilovat. Ale milovat a být přitom šťastný, to by byl zázrak.

...

Právě přítomno: 471 hostů a jeden člen

Otrava jídlem

.

rybyV letních měsících se většina z nás rádo účastní různých pikniků, které jsou typické nejen dobrou zábavou, ale i chutnými pokrmy. Vysoké teploty ale zvyšují i šanci, že z těchto potravin můžete onemocnět. Na pikniku vezmou většinou vaše hygienické zásady za své, protože je v přírodě velmi těžké najít místo, kde si lze současně umýt ruce, udržet potraviny v chladu a správně je tepelně upravit.

Už po pár hodinách se potraviny ponechané v teple stávají nebezpečné, ale piknik je piknik a vy na to nedbáte.

 

Proto se stává, že sníte potraviny, které mohou být napadeny některými mikroorganismy a toxiny, které produkují. 

grilMezi značně kontroverzní potraviny patří nedovařené maso a vejce, rýže, nepasterované mléčné výrobky, korýši a měkkýši a tučné ryby. Snažte se jim proto v létě vyhýbat anebo je jíst jen dobře tepelně upravené.

Ke kontaminaci dochází z nemytých rukou, ale i kýcháním a prostřednictvím nakažených domácích zvířata, které většinou venku u jídla tolerujeme daleko častěji než v kuchyni.

Tímto onemocněním si projde každým rokem každý desátý z nás, a proto máme tendenci jej podceňovat. Většinou nás přepadne náhle a trvá jen krátkou dobu, ale otrava jídlem může vést i k vážným problémům a nejsou výjimkou ani smrtelné případy. Zvláště ohrožené skupiny jsou děti, starší lidé a osoby s oslabeným imunitním systémem a těhotné ženy. Průběh nemoci může být mírný i těžký a může trvat od několika hodin po několik dnů. 

Příznaky otravy jídlem zná asi každý z nás: zvracení, průjem, bolesti břicha, křeče, horečka, nebo zimnice. Symptomy a délka nemoci závisí na druhu mikroba nebo toxinu, který jste v potravině snědli.

Nejčastější nákazou jsou noroviry, které způsobují zvracení a průjem a nákaza může propuknout kdekoli, kde se shromažďují lidé  konzumující jídlo. Nákazu můžeme získat z kontaminovaných potravin, nápojů nebo díky přímého kontaktu s infikovanou osobou. Přenáší se totižkapénkovou infekcí.

Bakterie jako stafylokoka a Bacillus cereus vás mohou složit během několika hodin. Tyto bakterie produkují v potravinách (např. maso, mléčné výrobky) rychle působící jedy. Některé stafylokoky jsou rezistentní vůči antibiotikům.

masoJiné bakterie, jako je Salmonella a Campylobacter, se ale tváří nevinně až do chvíle, než se jim podaří ve vašem těle rozmnožit. Proto to může trvat 12 hodin i několik dní, než se začnete cítit špatně.  Můžete dostat horečku, křeče, a někdy i krvavý průjem.

Pokud vás postihne průjmové onemocnění, je potřeba pít hodně tekutin, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Velmi dobrá je voda s medem nebo glukózou.

Většinou stačí malý dietní program, aby se vše zase vrátilo do normálu, pokud máte ale krev ve stolici, je potřeba navštívit lékaře. 

Jakmile se trochu zotavíte, jezte jen velmi opatrně. Vhodný je banán, rýže a jablko. Pro zlepšení mikroflóry ve střevech je vhodný jogurt.

Sdílet
TOPlist
SEO Rozcestník