Chřipka
Uvařte si zázvorový čaj. Některé vitavíny se sice vařením zničí, ale ty důležité tam zůstanou. Zázvor nakrájejte na plátky a zalejte horkou vodou.
Správný poměr je asi 2 cm zázvoru na 1 šálek.
Nebo: Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky, kam jsme vymačkali šťávu ze 2 citronů. Promícháme a necháme několik hodin nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a bude lépe pracovat pro náš organismu.
Nebo: Na mírném ohni povaříme 250 ml vody a 200 g cukru asi 20 minut. Sundáme z ohně a přidáme velkou hrst TYMIÁNU a necháme louhovat do vychladnutí. Přecedíme a přelijeme do lahviček, které můžeme díky cukru skladovat kdekoli v bytě. Při potížích užívat jako sirup 5 krát denně.
Nebo: Jednu menší cibuli i se slupkou nakrájíme na plátky. Potom nakrájíme na plátky i kousek zázvoru a zalijeme to asi 0,5 l vařící vody. Necháme asi 20 minut louhovat, přidáme špetku soli. Pijeme teplé, stejně jako čaj. Lze i naředit, záleží zda tak silný výluh snesete.
Nebo: Na doléčení jsou velmi vhodné bezinky. Do 0,5l vody dáme 4 lž. plodů, 1 pokrájená cibule, a 10 minut povaříme. Plody se dají nahradit mladými bezovými větvičkami (2 lž.) U citlivých osob může působit projímavě.