08 prosince, 2021

Hřib kříšť

NEJEDLÝ – Hřib kříšť (Caloboletus calopus) – má světlý klobouk a žluté póry. Na řezu modrá, ale po chvíli zase zesvětlá. Na třeni má síťku. Je hořký.

Hřib kříšť
https://www.flickr.com/photos/40948266@N04/36933677372

Význam: Mnoho lidí si  hřib kříšť plete se satanem.  Je to pěkná houba, ale protože je hořká, tak je naprosto nepoužitelná.
Období růstu: červen – říjen
Výskyt: Častěji roste ve vyšších polohách pod jehličnany, než v nížinách a pod listnatými stromy, protože má rád kyselou půdu.
Možná záměna:
Hřib satan (nejedlý) – Satan neroste v horských oblastech ani pod jehličnany, ale v nížinách na vápenitých půdách a pod listnáči. Rourky mají červené póry.
Hřib Moserův  (nejedlý) – vápenité podloží, růžové tóny klobouku, póry rourek má červené a je velmi vzácný.
Hřib koloděj (jedlý) – roste spíše pod listnáči, a má červené póry.
Hřib kovář (jedlý) – má červené póry, obvykle tmavší klobouk, a nemá síťku na třeni.
Hřib medotrpký (nejedlý) – roste pouze v nížinách pod listnáči a v ČR se nevyskytuje.
Hřib olivovožlutý (nejedlý) – na třeni má ve žluté části červený proužek
Další jména: Sviňák, Žid , Boletus pachypussensu, Tubiporus calopus,

 

Popis kříště

Klobouk: má až 15 cm. v mládí má tvar polokoule (okraj je dlouho podvinutý), ke stáří se narovná a polštářovitě zvlní. Povrch je suchý, jemně sametový později hladký. Barva světle hnědá, žlutohnědá, olivově hnědá, šedohnědá.

Rourky: Zpočátku světle žluté, později citrónově žluté až špinavě výrazně žluté. jsou až 15 mm vysoké u třeně jakoby vmáčknuté. Okraj rourek (póry) má barvu stejnou. Při otlaku modrají (modrozelenají).

Třeň: až 15 cm vysoký a  5 cm tlustý. Tvar břichatý až válcovitý (kyjovitý), u klobouku zúžený. Barva u třeně je žlutá v dolní části mívá krvavou barvu. Někdy je i celý červený a na bázi až hnědočervený. Na třeni je plasticky vystupující, jemná síťka, která je stejné barvy jako podklad. Po otlačení modrá.

Dužnina: je smetanová nebo nažloutlá, v bázi třeně až špinavě červená, na řezu mění barvu do modrozelena. Za chvíli se zase odbarvuje.

Chuť a vůně: Chuť je zpočátku nasládlá, po chvíli výrazně hořká. Vůně nevýrazná, houbová.

______________________________________________________________________

ZDROJE:
Aurel Dermek: Huby lesov, lolí a lúk
Ladislav Hagara: Atlas hubh
Reader`s Digest Výběr, spol. s r.o.: Houby, česká encyklopedie
Houbaření
Myko atlas
O houbách
Mushroom Expert (Houbový expert)
Seznam ohrožených hub

Další příspěvky v této kategorii

 

Související příspěvky

Zanechte Odpověď