26 září, 2021

Hřib kovář

JEDLÝ – Hřib kovář  (Neoboletus luridiformis) je pro něj typický žlutý, okrový nebo načervenalý třeň, který je hustě pokrytý nepravidelnými červenými zrníčky. Klobouk může mít různé barvy. Rourky jsou u dospělé houby ve spodní části červené až karmínové. Po otlačení modrá až zčerná.

kovář
Autor: Jiří Petráš

Význam: Hřib kovář je chutná houba, ale potřebuje delší (30 minut) tepelnou úpravu, protože způsobuje žaludeční problémy.

Období růstu: květen -říjen
Výskyt:  V lesnatých i jehličnatých lesích od nížin až po hory. Není to mykorhizní houba. Roste jednotlivě i ve skupinách.

Možná záměna:

  • Hřib koloděj (jedlá) – kovář má třeň pokrytý nepravidelnými červenými zrníčky, zatímco koloděj má síťku.
  • Hřib satan – má na třeni síťku, dužina modrá jen slabě. Starší plodnice satana silně zapáchají.
  • Hřib Quéletův (jedlý) –  Na řezu má mezi rourkami a dužninou klobouku červenou linku. U hřibu Quéletova je horní část třeně světleji žlutá a spodní část je výrazněji červený.
  • Hřib kříšť – (nejedlý) – rourky zůstávají i v dospělosti žluté a dužina je nahořklá. Navíc má na třeni síťku.
  • Hřib kavkazský (jedlý) – síťka je jen v horní části třeně, červená plstnatá zrníčka má jen ve spodní části třeně. Klobouk má olivově nazelenalým nádech.

Další jména: Boletus_erythropus, hřib rudonohý, hřib rudotřeňový, modrák kovář, červené nohavice,

 

Popis kováře

Klobouk:  5 – 20 cm, v mládí je polokulovitě sklenutý, v dospělosti je klobouk rozložený a zvlněný. Barva je nejčastěji  tmavě hnědá až černo-hnědá Povrch je sametový, za mokra mírně lepkavý Ve stáří a na řezu šedě černá. Okraj klobouku bývá okrově žlutavý.

 

Rourky: jsou vysoké až 3 cm, v mládí žluté nebo žluto zelené, později sytě červené až karmínové, při otlačení rychle modrají. Ústí rourek jsou drobná, v mládí žluté, rychle tmavnou na krvavě červenou, Ve stáří  vyblednou do olivové barvy.

 

Třeň: 6 – 15 cm vysoký a 20 – 40 mm tlustý, je zpočátku soudkovitý, pak až kyjovitý. Je téměř celý červený, jen u klobouku je žlutý. Od poloviny třeně směrem dolů je červeně plstnatě tečkovaný. Třeň nemá síťku.

 

Dužnina: konzistence dužniny je tvrdá, někdy až dřevitá, na řezu intenzivně modrající

 

Chuť a vůně: chuť ani vůně není moc výrazná

______________________________________________________________________

ZDROJE:
Aurel Dermek: Huby lesov, lolí a lúk
Ladislav Hagara: Atlas hubh
Reader`s Digest Výběr, spol. s r.o.: Houby, česká encyklopedie
Houbaření
Myko atlas
O houbách
Mushroom Expert (Houbový expert)
Seznam ohrožených hub

 

Další příspěvky v této kategorii

Související příspěvky

Zanechte Odpověď