„Cukrovka je jako příčina úmrtí na třetím místě. S cukrovkou je spojeno zhoršení zraku, selhání ledvin, kardiovaskulární onemocnění, amputace apod. Ve veterinářství je známa od roku 1957 možnost, jak cukrovce u zvířat předejít a vyléčit ji pomocí dvou stopových prvků. Zpráva byla publikována v časopise amerických vědců „Federation Proccedings“. Těmito prvky jsou chróm a vanad. Podle nedávných výzkumů Vancouverské university v Britské Kolumbii je vanad sám o sobě schopen nahradit postupně během 4 až 6 měsíců potřebu užívání insulinu.
Na trhu jsou k dostání tři druhy minerálů
Anorganické minerály jsou rozdrcená skála. Vstřebatelnost pro tělo je 5 % až 10 % a po 35 roce klesá na 3 % až 5 %. Vezmeme-li například sloučeninu vápníku a laktózy, pak v 1 000 mg této látky je 250 mg vápníku a 750 mg laktózy. To znamená, že z jedné takovéto tablety dostaneme do těla při 5 % vstřebatelnosti 12,5 mg vápníku. Chceme-li tedy vstřebat denní dávku 1000 mg vápníku, musíme zkonzumovat 80 tablet.
Chelatované minerály byly vyvinuty v šedesátých letech pro dobytek. Znamenaly významné zlepšení vstřebatelnosti a tím i zlepšení zdravotního stavu dobytka. Chelatovaný minerál je prvek, na který je navázána aminokyselina, enzym nebo protein. Tím, že minerály jsou navázány na látku, jež je tělu vlastní, vzrostla vstřebatelnost až na 40 %.
Koloidní minerály jsou jednotlivé molekuly určité látky rozptýlené ve vodě. Jde tedy o tekutinu. Rozptýlené částice mají záporný elektrický náboj, zatímco střevní stěna má kladný náboj, proto jsou minerály vstřebatelné až z 98 %.“ (Dr. Joe Wallacha MVDr., MUDr., v roce 1991 navržen na Nobelovu cenu)
Některá jídla hladinu cukru snižují a některá naopak zvyšují. Jedni z těch co cukr snižují jsou např. ostružiny, borůvky, datle, banány, celer, kyselé zelí, vlašské ořechy, cibule, … takže by je cukrovkáři měli jíst často.
Můžete sáhnout po některém z odvarů z listí mochny zlaté, ostružiníku, borůvčí nebo ze sušených slupek fazolových lusků. Pomáhá i hluchavka bílá, levandule lékařská, meduňka lékařská a třezalka tečkovaná.
U bylinek jako jsou kuklík, mařinka vonná, nebo kozlík lékařský (dejte pozor na předávkování).
Lopuch velký má diuretické účinky (vylučování moči, pocení), čímž zlepšuje látkovou výměnu,
Heřmánkový výluh pomáhá snižovat hladinu cukru a reguluje množství inzulinu v krvi.
Vývar ze skořápek vlašských ořechů se pije jako prevence proti cukrovce.
Med – Jde o jednoduchý sacharid, a má nižší glykemický index než cukr. Obsahuje současně prospěšné vitamíny, minerály a živiny. Nezpůsobuje kolísání hladiny krevního cukru, ale umožňuje jeho pomalé vstřebávání.
Chia semínka – mají vysoký obsah vlákniny a obsahují všechny důležité živiny (minerály, vitamíny, sacharidy i bílkoviny). Gel, který chia semínka vytvářejí v žaludku, zabraňuje tvorbě trávících enzymů a potrava se tak tráví déle, což zamezuje i výkyvům hladiny cukrů v těle.
Skořice – stabilizuje hladinu cukrů v krvi. Jedná se o účinný antioxidant, který mimo jiné zlepšuje prokrvení těla.
Česnek – díky allicinu, je dobrý prostředek při snižování inzulínu. Měl by se nadrtit vždy čerstvě před konzumací, protože allicin v nadrceném česneku rychle degraduje.