14 června, 2024

Hřib koloděj

JEDLÝ – Hřib koloděj (Boletus luridus) patří mezi modrající hřiby. Klobouk má různé barvy, není tedy hlavním znakem. Na třeni má síťku, nahoře je žlutý, směrem dolů červenající až hnědý. Dužina po řezu modrá, ale po chvíli je našedlá. Konce rourek v dospělosti červenají.

Koloděj
https://mushroomobserver.org/image/show_image/239809

Význam:  Hřib koloděj je v syrovém stavu je mírně jedovatý, potřebuje delší tepelnou úpravu (30 minut), protože nedostatečně tepelně upravený (např. při řízek) může působit zažívací potíže. Koloděj zbarví jídlo do tmavě hněda. Hodí se i na sušení.

Období růstu:  červen až říjen

Výskyt: hlavně pod listnatými stromy, spíše na okraji lesa, podél cest. Upřednostňuje teplejší oblasti od nížin do podhůří a vápenité půdy.

Další jména: Modrák, Modrák dubový, Hríb siný, Netzstieliger Hexen-Röhrling, Suillellus luridus

Možná záměna:

  • Hřib kovář (jedlý) – oba mají proměnlivou barvu klobouku, noha kováře nemá síťku, je drobně červeně pihovatý
  • Hřib Quéletův (jedlý) – nemá na třeni síťku. Na řezu má mezi rourkami a dužninou klobouku červenou linku.
  • Hřib kříšť – (nejedlý) – rourky zůstávají i v dospělosti žluté a dužina je nahořklá. Roste v jehličnatých lesích. Klobouk může být rozpraskaný.
  • Hřib kavkazský (jedlý) – síťku má jen v horní části třeně, dole má v červená plstnatá zrníčka

 

Popis Koloděj

Klobouk: má v průměru 50-200 mm. Barva světlé kůže je poměrně proměnlivá, od zelenožluté po hnědou. Povrch je v mládí plstnatý, později sametový, pomačkáním trochu tmavnoucí.

Rourky: jsou žluté, olivově žluté, v dospělosti žlutozelené. Ústí rourek (póry) jsou žluté, později oranžové až cihlově červené, při pomačkání modrají.

Třeň: je 50 – 150 mm na výšku, 20 – 40 mm na šířku, v mládí soudkovitý, v dospělosti se protáhne do válcovitého nebo kyjovitého tvaru. Těsně pod kloboukem je žlutý, směrem dolů načervenalý, dole až hnědý. Na třeni je červenohnědá až žlutočervená síťka z protáhlými oky.

Dužnina: smetanová, na řezu okamžitě modrá, po se barva změní na našedlou.

Chuť a vůně:  je nenápadná a příjemná.

 

______________________________________________________________________

ZDROJE:
Aurel Dermek: Huby lesov, lolí a lúk
Ladislav Hagara: Atlas hubh
Reader`s Digest Výběr, spol. s r.o.: Houby, česká encyklopedie
Houbaření
Myko atlas
O houbách
Mushroom Expert (Houbový expert)
Seznam ohrožených hub

 

Další příspěvky v této kategorii

Související příspěvky

Zanechte Odpověď