03 března, 2024

Hřib kavkazský

JEDLÝ – Hřib kavkazský (Boletus caucasicus) – Barva klobouku je velmi variabilní, je sametově suchý. Třeň je pokrytý výraznou hnědočervenou síťkou s protáhlými oky. Mezi liniemi síťky jsou rozsypaná zrníčka, takže povrch třeně vypadá jako síťovaný a současně drobně šupinkatý.

Hřib kavkazský
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vrbensk%C3%A9_rybn%C3%ADky_-_Boletus_mendax_02.jpg

Význam: Hřib kavkazský není moc běžná houba. Je však velmi masitý, proto jej není an přípravu jídla potřeba mnoho. Potřebuje dlouhou tepelnou úpravu.

Období růstu: květen – říjen
Výskyt: roste v nižších polohách a pahorkatinách, v listnatých lesích či v parcích,  pod listnatými stromy. Má rád vápenité podloží.
Možná záměna:

  • Hřib koloděj (jedlý) – Hřib kavkazský znaky jsou stejné jako u koloděje. Má ale jiný povrch třeně. Koloděj má po celém třeni síťku a nemá na něm zrníčka.
  • Hřib kovář (jedlý) – ten nemá síťku na třeni, ale jen drobná plstnatá zrníčka.
  • Hřib Quéletův (jedlý) – chybí síťka, horní polovina třeně je světlá
  • Hřib kříšť (nejedlý) – ten ale má žluté póry a hořkou dužninu.
  • Hřib nachový (nejedlý) – klobouk je hodně světlý a na okraji má růžový nádech.

Další jména: Hríb kaukazský , Boletus caucasicus, Boletus caucasicus, Boletus luridus var. caucasicus

 

Popis hřibu kavkazského

Klobouk: má až 20 cm. je masitý, sametově suchý. Pro otlačení trochu tmavne. Barva je velmi variabilní – bledě smetanový, žlutoolivový, okrový, okrově olivový, naoranžověle rezavý, hnědooranžový, světle hnědý, vzácně až sytě hnědý nebo hnědoolivový.

Rourky: Zpočátku světle žluté, v dospělosti žlutozelené. Při otlaku modrají. Jejich okraje (póry) jsou nejdříve žluté, potom oranžové až cihlově červené.

Třeň: v mládí je soudkovitý, dospělosti se protáhne na válcovitý nebo kyjovitý. Barva je pod kloboukem žlutá, uprostřed načervenalá, dole tmavě červená taž hnědá. Je pokrytý výraznou hnědočervenou síťkou s protáhlými oky. Mezi liniemi síťky jsou rozsypaná zrníčka, takže povrch třeně vypadá jako síťovaný a současně drobně šupinkatý.

Dužnina: je smetanová nebo nažloutlá, v bázi třeně až špinavě červená, na řezu mění barvu do modrozelena. Za chvíli se zase odbarvuje na žlutošedou barvu.

Chuť a vůně: Sladká chuť bez zápachu.

______________________________________________________________________

ZDROJE:
Aurel Dermek: Huby lesov, lolí a lúk
Ladislav Hagara: Atlas hubh
Reader`s Digest Výběr, spol. s r.o.: Houby, česká encyklopedie
Houbaření
Myko atlas
O houbách
Mushroom Expert (Houbový expert)
Seznam ohrožených hub

Další příspěvky v této kategorii

 

Související příspěvky

Zanechte Odpověď