Mezi lidmi je mnoho dietních mýtů a lží o zásadách správného stravování. Dietní mýty, jako třeba, že cukr je nezdravý. Ano, v dortech je spousta cukru a všeho moc opravdu škodí. Ale cukr je třeba i v ovoci! Existuje spousta mýtů a rad, ale jak se v nich vyznat? Německý dietolog Detlef Pape (54) sestavil v souvislosti s dietami a hubnutím seznam několika vžitých omylů.
Posuďte sami, vypadá to celkem logicky, že?
- Z tuku se tloustne. Ne! Maso (až 0,5 kg denně) a tuk (80 až 120 g denně) jsou naprosto v pořádku. Zvláště pro fyzicky pracujícího člověka je přiměřené množství tuku důležité. Živočišné tuky mají stejné množství kalorií jako rostlinné. Z tohoto hlediska jsou si tedy rovnoprávné. Nejzdravější je olivový olej. Proto jej za ostatní tuky nahraďte všude kde je možné
- Když budu jíst méně, zhubnu.
Ne! Kdo jí méně, ztrácí svaly, které jsou spalovačem tuků. Omezíte-li radikálně příjem kalorií, zpomalí se metabolismus. Tělo si začne paradoxně dělat větší tukové zásoby na »horší časy«. - Ovoce je dobré na hubnutí.
Ne! Nikdy nejezte ovoce večer! Fruktóza aktivuje inzulin a zastaví noční spalování tuků. Navíc – ovoce je díky velkému množství cukru kalorické. Třeba jeden velký banán má v sobě 192 kalorií, to je jako 12 kostek cukru. A jablečný džus má dokonce víc kalorií než Coca-Cola! - Sůl zvyšuje krevní tlak.
Ne! Studie ukázaly, že ani velké množství soli (15 až 20 g denně) nezpůsobuje vyšší krevní tlak. Sůl se ukládá v kostech a pokožce. Máte-li ale nadváhu, měli byste příjem soli opravdu omezit. - Cukr způsobuje cukrovku.
Ne! Tělo bezpodmínečně potřebuje 100 až 200 g cukru denně. Jednak pro mozek a jednak jako zdroj energie pro ledviny, krevní destičky, játra a svalové tkáně. Navíc se díky němu bílkoviny z potravy v těle rozkládají na teplo. Živíme-li se duševní prací je pro nás tedy velmi důležitý. - Po hranolkách se tloustne.
Ne! Vázáním bramborového škrobu na tuky způsobují hranolky mnohem méně inzulínových reakcí než např. celozrnný chléb. - Kečup škodí dětem.
Ne! Vysoká koncentrace červeného barviva lycopinu dokonale chrání buňky v těle, mnohem lépe než třeba jablko. problém je spíše v množství cukru. - Po ovocném jogurtu se hubne.
Ne! Směs živočišných bílkovin a cukru nutí tělo spotřebovávat inzulín a usazovat tuky. Pozor rovněž na nízkotučné jogurty, nemívají tzv. “živou kulturu”, velmi prospěšnou pro střeva. Protože mají řídkou strukturu, mohou obsahovat zahušťovadla, která vaší váze taky neprospějí. - Zelenina chrání před rakovinou.
Ne! Studie vědců z celé Evropy blahodárný vliv zeleniny neprokázala. Navíc se množství vitamínů apod. za posledních 50 let v zelenině výrazně snížil a díky pesticidům v ní stouplo množství chemických látek. - Vejce zvyšují hladinu cholesterolu.
Ne! Přebytečný cholesterol z potravy je střevy vyloučen z těla. - Čokoláda je nezdravá.
Ne! Správná čokoláda obsahuje rostlinný tuk, kakaový olej, často i zdravý ořechový tuk a 30 až 40 g cukru, který se ale do krve dostává díky svému vázání na tuky velmi pomalu. Zvolte si kvalitní vysoko procentní čokoládu. - Po produktech »light« se hubne.
Ne! Často je u nich jen snížen přídavek tuků. Energetická hodnota ale zůstává kvůli přirozenému složení stále vysoká. Pozor zejména na “zdravé” cereálie. Často jsou doporučovány na snídani. Dodávají tělu v malém množství velký obsah energie a jsou proto vhodné spíše pro děti a sportovce. - Sýry jsou dietní.
Ne! Většina druhů sýrů obsahuje mnohem více tuků než leckterý salám. - Kdo nesnídá, snáze shodí kila.
Ne! Tělo bez snídaně nedosáhne ideální teploty (37 °C), aby látkovou výměnou spálilo dostatečné množství tuků. Lidé, kteří nesnídají, jsou náchylnější k nadváze. - Čím víc budu sportovat, tím budu hubenější.
Ne! Vybírejte si sport, při kterém se spalují tuky, a nikoli cukry. Cukry se spalují při intenzivním výdeji energie. Aby se spalovaly tuky, je nutné udržovat delší dobu nižší pohybovou frekvenci. Sportovní tempo, při kterém se spalují tuky, je takové, při kterém jste schopni ještě mluvit. - Po páté hodině se nejí.
Ne! Odborníci doporučují jíst poslední jídlo 2 hodiny před tím, než jdete spát, pozor ale na těžká jídla.
Další příspěvky z této kategorie